Latte, espresso, cappuccino – jest tak wiele różnych rodzajów kawy, czasami ciężko je rozróżnić! Dlatego niniejszy przewodnik wyjaśni różnice między 10 napojami na bazie espresso oraz sposób ich wytwarzania.
Czym są napoje na bazie espresso?
Napoje na bazie espresso są kawami wytwarzanymi przy użyciu ekspresu do kawy, który łączy trzy wspólne składniki: espresso, mleko na parze i piankę. Główne różnice między nimi to proporcje espresso, mleka na parze i pianki w napoju.
Do niektórych kaw dodaje się dodatki, aby uzupełnić napój, np. czekoladę na cappuccino. Ale zasadniczo każdy napój na bazie espresso ma te same trzy składniki.

Przepisy na napoje espresso
Espresso
Espresso to mała czarna kawa około 25-30 ml, czas ekstrakcji wynosi około 25 sekund a temperatura wody około 90 stopni C. Aby przygotować espresso, należy przelać wodę pod wysokim ciśnieniem przez drobno zmielone ziarna kawy. Espresso to podstawa i najważniejsza część każdego napoju na bazie espresso.

Podwójne espresso (Doppio)
Podwójne espresso to właściwie dwa espressa w jednym kubku.
Espresso Macchiato
Macchiato jest podobny do espresso, ale z odrobiną parzonego mleka i pianki łagodzącej ostry smak espresso. Idealne macchiato powinno mieć trzy warstwy. Dolna ciemna warstwa reprezentująca espresso, środkowa warstwa, która miesza espresso i mleko, oraz wierzchnia warstwa głównie parzonego mleka.
Podwójne Macchiato
Podwójne macchiato jest takie sam jak macchiato, ale z podwójnym espresso. Obowiązuje ta sama zasada trzech warstw.

Ristretto
Ristretto to napój espresso, który jest przygotowany z takiej samej ilości kawy, ale z połowy ilości wody, około 15 ml. Efektem końcowym jest bardziej skoncentrowana i ciemniejsza ekstrakcja espresso.
Americano
Americano to espresso zalane gorącą wodą. Do espresso dodaje się gorącą wodę w różnych proporcjach, 1:1 albo nawet 470 ml co pozwala uzyskać półlitrowy kubek czarnej kawy.
Café Latte
Café Latte lub w skrócie „latte” to napój na bazie espresso z mlekiem na parze oraz pianką na górze. Do przyrządzenia latte potrzeba około 200 ml spienionego mleka oraz espresso. Pianka powinna zajmować niewielką część na górze napoju. Ta kawa jest znacznie słodsza w porównaniu do espresso ze względu na mleko.

Cappuccino
Cappuccino jest podobne do latte. Jednak kluczowa różnica między latte i cappuccino polega na tym, że cappuccino ma więcej piany i czekolady na wierzchu napoju. Do cappuccino używa się około 100 ml mleka, które po spienieniu powinno mieć 125 ml objętości. Ponadto cappuccino jest wytwarzane w filiżance, a nie w kubku.

Flat White
Flat White czyli „biała płaska” to kawa, którą znajdziesz przede wszystkim w Australii i Nowej Zelandii. Tradycyjnie wykonuje się ją z podwójnego espresso i zalewa się ją gorącym mlekiem. Biała płaska jest podobna do cappuccino tylko bez pianki i bez czekolady.
Mocha
Mokka to mieszanka cappuccino i gorącej czekolady. Wytwarza się ją przez zmieszanie czekolady w proszku z espresso, a następnie dodaje się gorące mleko z pianką lub bitą śmietaną.
